Tips: de ideale ergonomische muis kiezen

Wanneer u langdurig en intensief gebruik maakt van een muis kunt u last krijgen van klachten aan de hand, pols, arm, schouder en nek. Het gebruik van een ergonomische muis, waarbij de hand in een neutrale ontspannen positie wordt gehouden, kunt u deze lichamelijke klachten verminderen of zelfs volledig genezen. Een ergonomische muis kan dus helpen bij RSI klachten .

Het kiezen van de perfecte ergonomische muis is een persoonlijke keuze. Bij het kiezen van de voor u idealeErgonomische Muis  moet u zich het volgende afvragen: Welke soort muis past het best bij mijn situatie en mijn wensen? Het team van experts bij Easy Ergonomics helpt u graag verder bij het maken van de juiste beslissing.

Wat is een ergonomische muis? En wat zijn de voordelen?

Er zijn diverse varianten van de ergo muis. Zo zijn er o.a. verticale muizen , joystickmuizen, trackball muizen, penmuizen en rollermuizen. Deze ergonomische muizen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn zo ontworpen dat lichamelijke klachten die kunnen worden veroorzaakt door een traditionele computermuis,  eenvoudig kunnen worden voorkomen of verminderd.

Wat zijn de voordelen van een ergonomisch muis ten opzichte van de traditionele muis? Wanneer is een muis ergonomisch?  

  1. Allereerst is het bij het gebruik van een traditionele muis nodig om de onderarm te draaien, zodat de handpalm naar beneden gericht is. Deze beweging kost spierkracht. Wanneer spieren overbelast raken kunt u last krijgen van lichamelijke klachten. Een ergonomische muis vermindert deze draaiing van de onderarm.
  2. Een traditionele muis wordt vaak met de duim en de pink vastgehouden (knijpen van de muis). Het knijpen van de muis zorgt voor spierspanning en kan zorgen voor verkramping in hand, pols en onderarm. Een ergonomische muis hoeft u nauwelijks of helemaal niet te knijpen om de muis vast te houden en te besturen.
  3. Veel mensen maken zijwaartse, knikkende bewegingen vanuit de pols om de muis te sturen, in plaats van de beweging te maken vanuit de elleboog en/of schouder. Deze bewegingen vanuit de pols kunnen zorgen voor klachten aan de pols en onderarm. Het gebruik van een ergo muis kan deze klachten voorkomen.

Hoe kies ik de beste ergonomische muis?

De ideale ergonomische computermuis kiezen is zeer persoonlijk en kost tijd. Welke varianten zijn er allemaal beschikbaar? Wat zijn uw klachten? Of welke klachten wilt u voorkomen? Bent u op zoek naar een ergonomische muis met draad, draadloos, linkshandig, rechtshandig, etc.? Wat is voor mij de beste ergonomische muis? Dat zijn vragen die beantwoord moeten worden wanneer u op zoek gaat naar een muis. Daarnaast is het bij het kiezen van een ergonomische muis erg belangrijk dat de muis past bij uw handgrootte, zodat de muis goed in de hand past. Een traditionele muis is niet afgestemd op de grootte van de hand. Hierdoor ligt de muis niet lekker in de hand en biedt vaak niet genoeg ondersteuning aan de handpalm en de vingers. Het gevolg is dat de hand niet ontspannen op de muis kan rusten.

Advies en proefplaatsing

Ziet u door het bomen het bos niet meer? De experts van Easy Ergonomics staan voor u klaar om u te helpen bij het maken van een keuze. Daarnaast kunt u 21 dagen vrijblijvend meerdere ergonomische muizen uitproberen op uw eigen werkplek.