RSI klachten

RSI klachten kunnen geleidelijk ontstaan. Het ontstaat door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging, waarbij spieren continue onder spanning staan en uiteindelijk spier- en gewrichtsklachten ontstaan. Wat zijn de symptomen van RSI? En wat zijn veelvoorkomende klachten van RSI ? Vaak beginnen de klachten als een tintelend gevoel of lichte pijn. Deze RSI klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid.

RSI symptomen

RSI kan voorkomen in de armen, handen, schouder, nek en rug. Wat zijn symptomen van RSI? Het begint vaak als een tinteling of licht prikkelend gevoel, een lichte vervelende pijn die ook weer verdwijnt wanneer u bijvoorbeeld uw computer afsluit en iets anders gaat doen. In deze fase kunt u de symptomen van RSI met relatief eenvoudige maatregelen terugdringen of zelfs volledig laten verdwijnen. Is uw werkplek al ergonomisch ingericht? Hoe is uw werkhouding? Neemt u voldoende pauze? Heeft u last van stress? Neem beginnende RSI symptomen serieus en grijp tijdig in.

Wanneer u geen maatregelen neemt merkt u na verloop van tijd dat de pijn blijft aanhouden en dat u kracht verliest. U krijgt last van andere RSI klachten, zoals zwelling, irritatie, een slap/doof gevoel en verlies van grijpvermogen. In deze fase kunt u de RSI klachten niet langer ontkennen en moet u in elk geval zorgen voor een goede revalidatie, zodat de RSI tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht.  

In de laatste fase is de pijn bijna continu, ook ’s nachts, aanwezig. De gewrichten kunnen gaan 'kraken', de huidtemperatuur verandert en de huid kan verkleuren en gaan zwellen. De laatste fase noemt men echte RSI. Werken en de gewone dagelijkse bezigheden worden soms nauwelijks nog mogelijk, met alle fysieke en emotionele gevolgen. Al zijn de RSI klachten over het algemeen langdurig, herstel blijft mogelijk.

Veelvoorkomende RSI klachten 

RSI klachten kunnen worden verdeeld in “specifieke” en “aspecifieke klachten”. 

  • Specifieke klachten RSI: Onder specifieke RSI klachten verstaan we de aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden over de oorzaak van de klachten. Denk bijvoorbeeld aan het Carpaal Tunnel Syndroom of een tennisarm
  • Aspecifieke klachten RSI: Bij aspecifieke RSI klachten heeft u last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting, omgevingsfactoren of stress. Klachten die kunnen optreden bij aspecifieke RSI zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, (RSI) klachten elleboog, tintelingen in de handen en/of vingers en een moe gevoel in de armen. Deze klachten kunnen optreden in verschillende mate van heftigheid.

Bezoek bij RSI klachten altijd de huisarts, bedrijfsarts of Arboarts voor advies en een eventuele behandeling. Meestal krijgt u een verwijzing naar een fysiotherapeut of oefentherapeut Mensendieck.