ACTIE: gebruik de code "thuiswerken" voor 2,5% korting!! (uitgezonderd bundel/actie producten, zit-sta tafels en bureaustoelen, vraag hiervoor een offerte aan)

 

Werkhouding

Wat is een goede werkhouding?

Veel RSI klachten ontstaan door een verkeerde werkhouding. Maar wat houdt dat exact in? En wat verstaan we onder een goede werkhouding? In het algemeen is het als werknemer belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of staan, maar wissel af tussen staand werken, zittend werken en beweging.
 • Wissel zware werktaken af met lichte werktaken
 • Voorkom onnodig bukken
 • Zorg voor een ontspannen werkhouding. De nek en wervelkolom dienen zich zoveel mogelijk in een rechte lijn onder elkaar te bevinden, zodat het gewicht van het hoofd goed wordt opgevangen.
 • Doe regelmatig spier- en schouderoefeningen.
 • Las voldoende rustmomenten in.

Tips over de juiste werkhouding achter de computer

Door te werken in een goede werkhouding verkleint u de kans op gezondheidsklachten, zoals RSI: wat is het precies? Lees verder op Easy Ergonomics  of CANS. Als u langdurig in een verkeerde houding staat of zit is dit lichamelijk belastend, omdat spieren aangespannen moeten worden om de houding te handhaven. Hieronder geven wij een aantal tips die u zullen helpen uw werkhouding te verbeteren:

 1. De bovenzijde van uw monitor dient op ooghoogte te staan of enkele centimeters lager. Door gebruik te maken van een Monitorarm  of Monitorstandaard  kunt u eenvoudig uw monitor in hoogte en diepte instellen.
 2. Stel uw beeldscherm in op de juiste kijkafstand. De juiste kijkafstand kan per persoon variëren van 50 tot 90 centimeter afhankelijk van de grootte van uw beeldscherm. Het instellen van uw beeldscherm benodigd enige oefening. Probeer diverse afstanden uit welke voor u het beste zijn. U merkt al snel welke afstand voor u de juiste is. U dient woorden te kunnen lezen zonder naar voren te hangen en zonder uw ogen overmatig in te spannen.
 3. Plaats uw scherm in een hoek van 90 graden ten opzichte van uw kijklijn.
 4. Plaats een Documenthouder  tussen uw toetsenbord en monitor.
 5. Stel de armsteunen van uw bureaustoel in op de hoogte van uw bureaublad en toetsenbord. Uw ellebogen behoren in ontspannen houding te rusten op de armsteunen. Wanneer uw bureaustoel niet over armsteunen beschikt, kunt u gebruik maken van ergonomische armsteunen, zoals de Ergorest  of de Easy Armsteun .

Persoonlijk advies - werkhouding bureau

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Wilt u meer weten of de juiste werkhouding op uw werkplek? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Iedere computergebruiker heeft andere wensen of klachten, dus wij voorzien u graag van persoonlijk advies. Wij zijn op werkdagen telefonisch (+31-314-230000), via de mail (info@easy-ergonomics.nl) of via de chat bereikbaar en helpen u graag verder.