ACTIE: gebruik de code "thuiswerken" voor 2,5% korting!! (uitgezonderd bundel/actie producten en zit-sta tafels, vraag hiervoor een offerte aan)

 

Ergonomische Werkplek

Wat is een ergonomische werkplek en hoe kunt u uw werkplek volgens ergonomische richtlijnen instellen om klachten te voorkomen en efficiënter te werken? Hoe is de wet- en regelgeving rondom ergonomisch werken? Dat leest u hieronder.

Ergonomie op Kantoor

In de Arbeidsomstandighedenregeling staan regels die voortvloeien uit de Arbeidsomstandighedenwet. Rechten en plichten waar zowel de werkgever als de werknemer zich aan dient te houden als het komt op gezond werken. Aandacht voor ergonomie op kantoor is dus feitelijk wettelijk vastgelegd. Wanneer u als werknemer last krijgt van klachten, wees dan niet bang om dit aan te geven bij de werkgever.

Hieronder een paar voorbeelden uit Hoofdstuk 5 Beeldschermarbeid (Artikelen 5.1-5.3). 

Ergonomie werkplek: apparatuur en meubilair, in gebruik bij het verrichten van beeldschermwerk, voldoen in ieder geval aan de volgende voorschriften: 

 • de tekens op het beeldscherm zijn voldoende scherp, duidelijk van vorm en voldoende groot, met voldoende afstand tussen de tekens en de regels;
 • het beeld op het beeldscherm is stabiel;
 • de luminantie van of het contrast tussen de tekens en de achtergrond is gemakkelijk door de gebruiker bij te stellen;
 • het beeldscherm is vrij te plaatsen en gemakkelijk verstelbaar en kantelbaar;
 • het beeldscherm is vrij van voor de gebruiker hinderlijke glans en spiegelingen;
 • het toetsenbord kan hellend worden geplaatst en vormt geen geheel met het beeldscherm, zoals bij een laptop. Bij het gebruik van een laptop adviseren wij een Laptopstandaard  en separaat Mini Toetsenbord .
 • er is voor het toetsenbord voldoende ruimte voor handen en armen van de gebruiker;
 • het toetsenbord heeft een mat oppervlak;
 • de indeling van het toetsenbord en de vorm van de toetsen zijn gericht op vergemakkelijking van het gebruik;
 • de symbolen op de toetsen zijn voldoende contrastrijk en vanuit een normale werkhouding voldoende leesbaar;
 • de werktafel of het werkvlak maakt een comfortabele houding van de gebruiker mogelijk en heeft een reflectiearm oppervlak, is voldoende groot en maakt een flexibele opstelling van beeldscherm, toetsenbord, documenten en accessoires mogelijk;
 • een voor het werk noodzakelijke documenthouder is stabiel en regelbaar en zodanig geplaatst dat oncomfortabele hoofd- en oogbewegingen tot een minimum zijn beperkt;
 • de bureaustoel is stabiel, heeft een in hoogte verstelbare zitting en een rugleuning, waarvan de hoogte en hellingshoek verstelbaar zijn en geeft de gebruiker bewegingsvrijheid en een comfortabele werkhouding;
 • Indien gewenst, kan gebruik worden gemaakt van een voetensteun .

Ergonomische Werkhouding

Waar dient u aan te denken bij een ergonomische werkhouding? 

 1. Allereerst dient de bovenzijde van uw monitor op ooghoogte te staan of enkele centimeters daaronder. Door middel van een monitorarm of monitorverhoger kunt u eenvoudig uw monitor in hoogte en diepte instellen.
 2. Stel vervolgens uw beeldscherm in op de juiste kijkafstand. De juiste kijkafstand kan per persoon variëren van 50 tot 90 centimeter afhankelijk van de grootte van uw beeldscherm. Het instellen van uw beeldscherm benodigd enige oefening. Probeer diverse afstanden uit welke voor u het beste zijn. U merkt al snel welke afstand voor u de juiste is. U dient woorden te kunnen lezen zonder naar voren te hangen en zonder uw ogen overmatig in te spannen. Door middel van een Monitorarm  of monitorverhoger  kunt u eenvoudig uw monitor in hoogte en diepte instellen.
 3. Plaats uw scherm in een hoek van 90 graden ten opzichte van uw kijklijn.
 4. Plaats een Documenthouder  tussen uw toetsenbord en monitor. Easy Ergonomics biedt diverse documenthouders.
 5. Stel de armsteunen van uw bureaustoel in op de hoogte van uw bureaublad en toetsenbord. Uw ellebogen behoren in ontspannen houding te rusten op de armsteunen.